Første del av turen fra Lindesnes til Tønsberg

Hensikten med turen min er å få fokus på hvilket velferdssamfunn vi lever i  i Norge og rette fokus mot situasjonen i Kambodsja, et av verdens fattigste land. Jeg vil bevise at det er mulig å sykle fra Lindesnes til Nordkapp uten å bruke en eneste krone. Dette fordi jeg ønsker å vise hvor lett det er for mennesker å gi noe til en person som man møter og som har en historie å fortelle. Samtidig er et av målene mine å vise hvor lett det er å gi noe til en man får et forhold til (fordi man møter en person ansikt til ansikt)  og hvor lett det er å lukke øynene for ting man vet foregår men ikke har noe forhold til, som i dette tilfelle er situasjonen for arbeider og studenter i Kambodsja. Jeg vil også vise at vi lever i et samfunn med overflod og velferd og at det er er mulig å gjennomføre en sånn tur basert på gjestfrihet og gavmildhet fra mennesker jeg møter underveis.

LINDESNES – Dag 1

Jeg startet ved Lindesnes fyr ca klokka 15:00. Tanken var at første stopp skulle være Kristiansand. Jeg hadde ikke testet å sykle med vognen på forhånd så jeg fant fort ut at det var urealistik å sette Kristiansand som mål for første stopp. Dette fordi vognen var meget tung å sykle med. Melkesyren inntok beina etter 100meter.  Etter tre timer på en strekning på ca 2mil var første stopp på turen  Lindesnes sentrum.  Her var jeg innom  Coop Prix og Kiwi. Møtte utrolig hyggelig ansatte som hjalp meg næring til de neste milene. Jeg fikk mye grønnsaker og frukt samt kyllingburgere og kjeks som ga meg mye energi. Jeg laget en gryte av grønnsaker og kyllingburgere på kvelden denne dagen.  Tusen takk til Kiwi og Coop Prix i Lindesnes for en god start på turen 🙂

MANDAL – DAG 1

Fra Lindesnes syklet jeg videre til Mandal. På turen havnet jeg på en skogsvei hvor det ikke var mulig å sykle. Her måtte jeg dytte sykkelen hele veien.  Grunnet stor overvekt på sykkelvognen var dette en veldig slitsom tur, men etter mange oppoverbakker med trilling kom jeg omsider frem til Mandal ca klokka 23:00. Her fant en teltplass ikke så langt fra golfbanen. Dette ble også første gang jeg så på teltet jeg hadde med meg.  Jeg impregnerte  teltet morgenen etter.  I teltet laget jeg meg middag med maten jeg fikk i Lindesnes før jeg køyet etter en slitsom første dag.

 KRISTIANSAND

Fra Mandal bar det noen mil mot Kristiansand. Rett før jeg kom til byen stoppet jeg hos en slakter hvor jeg fikk med meg noen middagspølser.  Jeg var ganske sliten etter denne turen, sykler rundt med en vogn med en svær plakat som fungerer som en bra brems, i tillegg har jeg nok pakket med meg alt for mye, kan ikke skryte av fartsrekord Mandal – Kristiansand. Jeg kom over en fin camping plass kalt Roligheden Camping, her fikk jeg lov å campe gratis samt at jeg fikk låne en dusj, noe som var etterlengtet.  Etter litt hvile dro jeg inn til byen hvor jeg fikk samlet sammen noe mat, dvs frukt, sjokolade etc. før jeg satte kursen videre mot Lillesand.

Tusen takk for alle som  hjalp meg i Kristiansand 🙂

LILLESAND

Jeg kom ganske seint igang fra Kristiandsand så jeg ankom Lillesand på kvelden. Rett før Lillesand var jeg tom for mat og energi så jeg bestemte meg for å ringe på hos noen helt tilfeldige for å spørre om det var mulighet for at de kunne bidra med mat. Her ble jeg møtt av et hyggelig par om skulle kose seg med kreps etter at barna var lagt, jeg ble bedt inn og det ble til at hele familien i huset og jeg koste oss med kreps. Dette var en opplevelse som ga meg motivasjon til å fortsette, utrolig hyggelige mennesker 🙂

Etter å ha funnet et sted å campe dro jeg dagen etter ned til Lillesand sentrum. Her fikk jeg et møte med lokalavisa hvor jeg fikk fortalt min historie. Etter dette var det igjen ut for å finn mat. På Geheb konditori fikk jeg ferske brød samt noe ekstra. Jeg møtte en lokal frukthandler som ga meg frukt. På brygga fikk jeg nykokte krabbeklør fra en fisker 🙂

Tusen takk til alle som har hjulpet meg i Lillesand 🙂

 GRIMSTAD

Etter en dag i Lillesand hvor jeg fikk samlet litt krefter og pratet med veldig mange hyggelige mennesker måtte jeg reise videre, neste stopp for turen var da Grimstad. Igjen vil jeg påpeke at jeg ikke prøver å sette noen fartsrekord mellom byene på Sørlandet. Å sykle med alt for mye vekt og en seil av en plakat bakpå en sykkelvogn gjør at selv eldre damer på søndagstur sykler forbi meg.  Jeg er inne på tanken om å pakke om og kvitte med meg vognen når jeg kommer til Tønsberg. Tanken på sykle over Dovre med denne ekvipasjen er ikke særlig fristende.

Men etter cirka 2 mil kom jeg frem til Grimstad. Dette var en by med mange hyggelige mennesker og mye positive opplevelser. Jeg bestemte meg for å ta en ekstra dag for å hvile i Grimstad. Jeg fant et feriesenter som het Bie apartments, her fikk jeg  lov å slå opp teltet på bobilparkeringen. Her møtte jeg mange hyggelige mennesker som hjalp meg med mat. Blant annet var det et ektepar der som ga meg frokost og matpakke samt at de la ut informasjon om meg på bobilgruppa si på facebook. I Grimstad by fikk jeg møte lokalavisa som la ut en artikkel om meg på nett, samt at lokalradioen foretok et intervju med meg.

Når det kom til det å finne mat i Grimstad var ikke dette noe problem.  På Grimstad gjestegiveri fikk jeg nydelig middag (gratis),  fikk også gratis middag på Ibsen bryggecafe . Fikk lunsj på en hyggelige bryggerestaurant.

Før jeg syklet videre mot Arendal fikk jeg vite at de som syklet Dag Ottos og Hushovds ruter i Grimstad hadde en samling i regi av Grimstad Garasjene. Bestemte meg for å oppsøke dem for å få noen tips på veien. Det var et hyggelig møte med mange positive mennesker. Vi tok et fellesbilde før jeg syklet videre mot Arendal.

Grimstad er en fantastisk by med mange hyggelige mennesker, men jeg måtte fortsette på turen. Arendal neste stopp

Tusen takk til Ibsen bryggecafe, Bie apartments, Grimstad Gjestegiveri, alle dere på bobilparkering som hjalp meg med mat og spesielt takk til Lisbeth og Toe for en bra frokost og for at dere deler min historie på Bobilgruppa.

ARENDAL – TVEDESTRAND

Fra Grimstad syklet jeg noen mil til Arendal. Her brukte jeg litt tid i byen hvor jeg snakket med mange hyggelige mennesker. Hadde et møte med Arendals tidende som laget en artikkel om meg på nettsidene deres, veldig hyggelige damer som jobbet redaksjonen 🙂

Dagen i Arendal brukte jeg på å skaffe meg næring. Jeg hadde med matpakke fra Grimstad som jeg fikk av et par jeg møtte på bobilparkeringen der. Denne kom godt med.

Etter å ha syklet litt rundt i byen kom jeg over en lokalprodusent av sjokolade som hadde utsalgssted i byen. Dette var Heimdal Sjokolade, norsk hjemmelaget sjokolade. Her fikk jeg med meg en pose med nydelig sjokolade. Dette hjalp veldig på energinivået.

Etter litt mer sykling rundt i byen fikk jeg tips om et serveringsted som hetertHjemme hos Wenche. Dette er en restaurant som er veldig opptatt av kortreist mat. Det var noen kilometer å sykle dit så jeg ringte dem først for å høre om de ville ta meg imot. Dette var ikke noe problem. Så da bar turen mot Båthuset og Hjemme hos Wenche.

Vel fremme ble jeg møtt av veldig hyggelig betjening og sjefen selv Wenche. De disket opp med en nydelig indrefilet middag etterfulgt av en meget god dessert. Dette stedet er absolutt å anbefale. Stedet la idyllisk til og maten var utmerket 🙂 Tusen takk for en hyggelig opplevelse og god hjelp med næring på veien 🙂

TVEDESTRAND

Etter en bra dag i Arendal bestemte jeg meg for å dra videre mot Tvedestrand, på vei ut av byen dro jeg innom en lokal slakterbutikk, Harald Slakter, her fikk jeg godt med pølser.

Vel fremme i Tvedestrand fant jeg ut at det var lokalfest på Torget. Her ble jeg tatt vel imot og fikk burgertallerken og øl. Det var konsert  med noen lokale helter. Jeg fant ut at det var et stort arrangement, båtløp med speedbåter i byen, det var mye mennesker og vanskelig å finne noe sted å sove.  Til slutt slo jeg med ned på en parkeringsplass hvor jeg møtte to hyggelige drammensgutter, dette var veldig hyggelig da jeg opprinnelig er drammensgutt selv. Jeg disket opp med eggeomelett med egg og pølser jeg fikk fra slakteren. Drammensgutta reiv i drinker med rom og cola. det blei en sein men hyggelig kveld.

Morgenen etter merket jeg at det ikke var så lurt at jeg inntok alkohol dagen før. Det ble en uplanlagt hviledag i Tvedestrand. En hyggelig kar jeg møtte dro på Prix og handlet mat til meg. Dette hjalp veldig på formen og motivasjonen til å fortsette.

Etter to dager i Tvedestrand fortsatte turen mot Risør. Tusen takk til alle mennesker jeg har møtt , utrolig god hjelp og gjestfrihet i Tvedestrand og Arendal 🙂

 RISØR

Kom seint igang fra Tvedestrand. Planen var egentlig å rekke to ferger mellom Risør og Kragerø for slippe å sykle 5mil ekstra til Kragerø, men da siste ferge var gått måtte jeg finne et sted å campe.  Underveis kom jeg over en hyggelig fyr som stod og solgte frukt og grønnsaker, det ble til at jeg slo av en prat og fikk med meg gulrøtter, neper og jordbær.

Rett før jeg kom til Risør fant jeg en koselig plass som hadde Bed & Breakfast, her fikk jeg låne en teltplass hvor jeg slo meg til for natten.

Dagen etter , før jeg dro videre til Risør , fikk jeg kokte egg, skinke og frukt av eieren på stedet. Dette kom godt med og var en god start på dagen. Jeg syklet ned til risør for å samle litt ekstra mat og bestemte meg for å prate med betjeningen på Brygga restaurant, her fikk jeg spise egg, bacon og bønner. Dette ga bra med energi til turen videre. Så bar turen ned til Brygga for å ta første av to ferger mot Kragerø, de ansatte på fergen hadde ingen problemer med å la meg komme med gratis. I mellom fergene var det et lite stykke å sykle. Kom i prat med hyggelig folk underveis som ga meg positive ord og mat videre på turen. Heller ikke neste ferge til Kragerø var noe problem å komme med. Jeg legger ut bilder fra fergeturen litt seinere, mye fint å se på denne turen.

KRAGERØ

Etter to fergeturer og litt sykling mellom fergene nærmet jeg meg Kragerø. Merket at jeg var ganske sliten og behovet for hvile begynte å melde seg. Jeg har skjønt at selv behovet for mat er større når jeg sykler. Kaloriene forsvinner fort ut  av kroppen etter noen timer på sykkelsete og sommervarmen gjør at det blir enda tyngre.

Vel fremme i Kragerø måtte jeg bare sette meg ned på en benk i park og samle krefter. Var tom for mat men jeg tenkte at det fikk vente til jeg hadde hvilt litt. Plutselig kom det en hyggelig fyr bort til meg og sa at han så skiltet på sykkelen min og lurte på om jeg hadde lyst på Kebab og Cola. Han var innehaver av en restaurant som het El Hitana. Dette kunne jeg selvfølgelig ikke takke nei til.  Han kom noen minutter seinere med en kjempestor kebab og Coca Cola. I tillegg sa han at hvis jeg kom innom før jeg syklet videre skulle han ordne niste på veien.  Utrolig hyggelig gjort 🙂

Mens jeg spiste kom det en dame bort og ville bidra meg litt næring. Hun dro på butikken og kjøpte Bixit tursjokolade.

Etter å ha hvilt litt og fått mat i kroppen bestemte jeg meg for å se hva Kragerø hadde å by samt prøve å finne et sted å sove for natten.  Underveis møtte jeg ei trivelig dame fra Kragerø sykkelklubb som ga meg gratis sykkeltrøye, regnjakke og en treningstrøye. Dette passet bra da dette var første dagen med regn.

Jeg syklet innom turistkontoret i Kragerø for å forhøre meg om campingplasser etc. Her fikk jeg låne dusj, det var etterlengtet. Dro videre herfra ren og pen mot Kragerø Sportell, et aktivitetssenter/hotell. Spurte om det var mulig å slå telt men fikk beskjed om at jeg heller kunne få låne en seng. Ufattelig sporty gjort av dem 🙂

Så jeg la fra meg sakene og sjekket inn på rommet. Her var det dusj,do og seng. Noe som har vært etterlengtet etter noen netter i et klamt telt. Denne natten sov jeg som en stein og våknet ikke før utpå formiddagen dagen etter. Merket at jeg trengte å hvile. Så med niste fra El-Hitana bar det nå videre mot Langesund 🙂

Tusen takk for all hjelp jeg fikk i Kragerø 🙂

LANGESUND

Etter litt sykling kom jeg omsider frem til Langesund. Planen var egentlig å syke videre derfra samme dag men da jeg fant ut at Brevik brua var stengt og at det var 5 mil ekstra å sykle måtte jeg finne på en annen løsning. Jeg forhørte meg litt rundt og fant ut at det gikk en ferge neste dag til Helgeroa. Måtte jo være mulig å få haik med den 🙂 Så da var det bare å finne et sted å sove for natten. Etter litt leting kom jeg over et helt fantastisk sted som het Langesund Bad. Her fikk jeg låne en teltplass samt at ei hyggelig jente i resepsjonen tok opp middagsrester fra frysa som jeg fikk. Dette var godt etter en lang dag 🙂

Dagen etter var det bare å sykle mot sjøen og finne ferga. Underveis stoppet jeg på Victoria hvor jeg fikk fylt magen med egg og bacon før jeg syklet ned til brygga hvor jeg haiket med båten.

Tusen takk for gjestfriheten i Langesund, et sted som er verdt et besøk 🙂

 HELGEROA/NEVLUNGHAVN – full guffe mot Tønsberg.

Etter en fergertur mellom Langesund og Nevlunghavn/Helgeroa var jeg bestemt på å guffe på for å komme meg til Tønsberg. Men først trengte jeg litt næring. På Kristinus Bergmann i Nevlunghavn møtte jeg en utrolig hyggelig betjening. De disket opp med pizza og en øl i sommervarmen. Dette var digg 🙂

Videre bar turen mot Larvik som jeg kun syklet forbi uten noe annet enn å stoppe for å hvile beina i fem minutter. Derfra syklet jeg til Sandefjord hvor jeg måtte spise litt igjen. Denne gangen ble det polar brød med kaviar som jeg var så heldig å ha fått underveis på turen. Fra Sandefjord syklet jeg mot Stokke, det begynte å bli ganske seint og jeg var rimelig sliten, men kunne ikke gi meg så nærme Tønsberg. Redningen blei noen unggutter i bil som hadde vært på handletur i Sverige, de så skiltet på vognen min og heiet meg frem. De stoppet også og ga meg brus og snop. Dette fikk opp energinivået og motivasjonen til å fortsette. Så gleden var stor da jeg krysset grensen til Tønsberg kommune og litt seinere fikk slippe inn hos min søster og låne en madrass for natta 🙂 Det var ålreit med en madrass etter noen lange mil i sommervarmen.